Kockás liliom

Kockás liliom v. kotuliliom (Fritillaria meleagris L.)

A liliomfélék (Liliaceae) családjának kockásliliom (Fritillaria) nemzetségébe tartozó növényfaj.

Jellemzők:
15-30 cm magasra növő hagymás, évelő növény. Hajtásai kopaszak, mogyoró nagyságú hagymája kopasz, gömbölyded, mérgező alkaloidokat tartalmaz. Tőlevelei hosszúak, keskenyek. El nem ágazó, termésérés idején megnyúló, sötétzöld vagy barnás szárán 3-5 szálas-lándzsás, kihegyesedő, kissé csatornás, szórt állású, húsos levél található, melyek mérete a száron fölfelé haladva csökken.
Tulipánra emlékeztető, bókoló, harang alakú, 3-5 cm-es virágai magánosak, néha párosával fejlődnek április-május környékén. Színük vöröses vagy lilásbarna sárgásfehér sakktáblaszerű foltokkal. A 6 egyforma lepellevél szabadon áll, a belső leplek a külsőknél szélesebbek. A leplek tövénél, a harang belsejében nektármirigy található (hártyásszárnyúak porozzák). Magháza felső állású. Termése felálló, 3 rekeszű, hártyás falú toktermés, rekeszenként sok maggal.

Méret:
15-30 cm

Virágzás:
Április-május.

Élőhely:
Ligeterdőkben, mocsárréteken, ártéri réteken.
Európában, főleg Közép- és Délkelet-Európában található meg, de általában csak szórványosan; a rétgazdálkodás változása miatt sok helyen a kihalás fenyegeti. Magyarországon is védett növény, a Muravidéken, a Zalai-dombvidéken, a Zselicen, Csereháton, a Bodrogközben, a Beregi- és Szatmári-síkságon fordul elő.
A megyében a Zala-völgyén kívül a Kerka és a Kebele patakok mentén is megtalálható.

 

 
Térképek

...

Természeti értékek
Dokumentumok

...

Kapcsolat